“Dromen waarmaken is mijn vak”


Na jarenlang binnen diverse divisies van het bankwezen actief te zijn geweest, startte Eric van Prattenburg 'Van Prattenburg Advies'. De afgelopen jaren heeft Van Prattenburg Advies tientallen bedrijven succesvol geholpen met hun financieringswensen. Zowel zzp'ers als internationaal opererende bedrijven behoren tot de klanten van Eric van Prattenburg. Dankzij een uitgebreid netwerk bij zowel banken als tussenpersonen kan Van Prattenburg Advies snel inspelen op uw wensen en de huidige markt. We treffen Eric van Prattenburg in zijn geboortedorp Scherpenzeel.

Van Prattenburg Advies heeft dus veel tevreden klanten?

Eric glimlacht: "Ja, dat zeker. Ik zeg weleens dat ik dromen waarmaak. Onze klanten, en ik vind dat helemaal niet vreemd, weten vaak zelf niet de juiste weg te bewandelen om bijvoorbeeld een financiering rond te krijgen. Er is ook een wirwar aan regels. Naast de beren op de weg zijn er zoveel valkuilen. Die leiden ertoe dat het meest essentiële, dat nodig is om nieuwe of bestaande plannen bij bedrijven te laten slagen, vaak mislukt als ondernemingen zelf gaan zoeken naar geldschieters. En laten we reëel zijn, geld is nu eenmaal nodig om een bedrijf draaiende te houden of van de grond te krijgen."

Wat doet Van Prattenburg Advies dan beter dan de ondernemer zelf?

"Wij maken een compleet en duidelijk geschreven financieringsaanvraag. Daar zijn we goed in. Een bedrijf dat een nieuw pand wil bouwen schakelt tenslotte een architect in die de wensen van de onderneming vertaalt naar tal van organisaties, met als doel dat het pand er daadwerkelijk komt. Wij doen dat met betrekking tot het geld wat er moet komen. We boren de juiste bronnen aan en zorgen ervoor dat de ondernemer kan ondernemen. Zonder ons is de slagingskans van de aanvraag echt beperkter dan menigeen vooraf zal vermoeden. Daarbij werk ik nauw samen met de accountant van mijn klant want deze kent zijn klant ook cijfermatig goed."

Ondernemers kunnen hun financiële mogelijkheden dus zelf vaak niet goed inschatten en laten zo kansen liggen?

"Wat mij betreft kan ik daar volmondig 'ja' op zeggen. Van Prattenburg Advies kan dankzij de jarenlange ervaring in de branche de haalbaarheid van de plannen goed inschatten en eventuele 'pijnpunten' ondervangen."

Hoe gaan jullie te werk?

"Allereerst wil ik zeggen dat het eerste gesprek vrijblijvend is. Na een uitvoerig gesprek schrijft Van Prattenburg Advies een heldere financieringsaanvraag om deze vervolgens bij de huisbankier en eventuele andere banken in te dienen. Samen met de ondernemer gaan we dit plan vervolgens toelichten bij de bank."

Slagingskans?

"Die is groter dan als je als (startende) ondernemer zelf in gesprek gaat met de bank over een financiering. Bijvoorbeeld een benodigd starterkapitaal, of een verhoging van de bestaande financiering, grotere bedrijfsinvesteringen of de aankoop van een woning, dan slaagt dat vaak niet. Bij ons meestal wel. Zonder een complete en duidelijk geschreven financieringsaanvraag is de slagingskans van de aanvraag zeer beperkt. En dát stuk beheersen wij juist! Door onze jarenlange ervaring kunnen we de haalbaarheid van de plannen goed inschatten en weten we of de bank zal instemmen en zo nee waarom de bank niet akkoord zal gaan. De afgelopen jaren hebben we tientallen bedrijven succesvol geholpen met hun financieringswensen. Dit gaat van zzp'ers tot een internationaal opererende kledingzaak. Financieringsbedragen van € 10.000,-- tot enkele miljoenen."

Een slimme ondernemer komt dus bij Van Prattenburg Advies?

"Ja! Geïnteresseerden nemen zeker wel contact met me op. Wij gaan er 'prat' op om te scoren voor onze klant. Wij willen de ondernemers ontzorgen zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen!"

 

Overgenomen uit ‘Focus Magazine’ mei 2012